SZYBKA ZUPA Z CIECIERZYCY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Pyszna i szybka zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym.

skladniki

  • ciecierzyca konserwowa – 2 puszki
  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • curry – 2 łyżeczki
  • kurkuma – 0,50 łyżeczki
  • imbir – korzeń – 5 gram
  • bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • oregano suszone – 1 łyżeczka
  • papryka słodka (przyprawa) – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • papryczka chilli świeża – 1/2 szt.
  • olej rzepakowy – 1 łyżka

przygotowanie

Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekaj  usuń nasiona z papryczki, jeśli zupa ma być mniej ostra). Imbir obierz ze skórki  i  drobnoposiekaj. Ciecierzycę odsącz. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulkę, czosnek, zeszklij całość. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz imbir. Duś całość ok. 2 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do dna garnka.Dodaj mleczko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Na koniec dodaj do zupy ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut. Smacznego!

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

zupa-ciccierzyca