ZUPA POMIDOROWA PIĘCIU PRZEMIAN

ZUPA POMIDOROWA PIĘCIU PRZEMIAN

Dzisiaj w wydaniu zupa pomidorowa według metody Pięciu przemian.
Na czym ona polega? Polega ona na dodawaniu do potraw produktów w kolejności zmieniających się po pór roku a tym bardziej można zastosować w każdej diecie i każdej kuchni regionalnej.
Dlaczego zupa?
A przecież zupa to podstawa dobrze skomponowanej diety wegetariańskiej dlatego też staramy się dodawać dodatki tj. kaszę jaglaną czy ryż.
Kochasz warzywa i owoce więc nie żałujmy ich sobie! W domu pachnie pięknie rozmarynem, bazylią i innymi ziołami.
Bo przecież można zjeść pomidorówkę w nowym wydaniu ale nie na kurczaku, zaczynamy?

skladniki
OGIEŃ:
– 1 l. wrzątku
– 1 łyżka majeranku
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1/2 łyżeczki tymianku

ZIEMIA:
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki słodkiej
– 1 marchew
– 1 łyżeczka cukru

METAL:
– 1 cebula
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 korzeń pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1/2 łyżeczki bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– szczypta ostrej sproszkowanej papryki

WODA:
– sól

DRZEWO:
– 1/2 l. przecieru pomidorowego domowego lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego

OGIEŃ:
– 1 łyżka świeżego koperku
przygotowanie
Wodę zagotować. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru pomidorowego i koperku. Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Po nalaniu do talerzy posypać koperkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

ZUPA POMIDOROWA PIĘCIU PRZEMIAN


Przepis od Fit & Run (Facebook)

Fit & Run  (Instagram)