ZDROWSZE ZAMIENNIKI BIAŁEGO CUKRU

ZDROWSZE ZAMIENNIKI BIAŁEGO CUKRU

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Taki cukier jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych. Cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po spożyciu np. czekoladowego batona, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i twoja trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej cukru bardzo szybko spada, co może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.Wpływa on znacząco na podwyższenie poziomu cholesterolu, przyspiesza starzenie skóry oraz osłabia włókna kolagenowe i przyczynia się tym samym do urazów ścięgien. Do tego dochodzi niekorzystny wpływ na szkliwo zębów, trzustkę i funkcjonowanie licznych enzymów.

Czym więc zastąpić cukier biały? Oto propozycje zdrowszych zamienników:
zestaw

 

 

MIÓD –  Zawiera minerały i enzymy, a więc nie zaburza równowagi mineralnej organizmu. Głównymi składnikami miodu są cukry: fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne. Miód zawiera również składniki mineralne tj.: wapń, fosfor, żelazo, potas, fluor, kobalt i jod. Witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne. Ma więcej kalorii niż cukier biały. Łyżeczka miodu (12 g): 39 kcal


SYROP KLONOWY – Syrop o gęstej konystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Można go używać jako polewa do naleśników i gofrów, dodatek do owoców, francuskich tostów na słodko, różnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także do sałatek i sosów. Łyżeczka syropu klonowego (5 g): 13 kcal


KSYLITOL – Ksylitol jest słodzikiem pochodzenia naturalnego, o wyglądzie i smaku bardzo zbliżonym do cukru.  Jest tzw. poliolem, dawniej uzyskiwanym głównie z drewna brzozowego, dziś przeważnie z różnych odmian kukurydzy. Jego  indeks glikemiczny jest dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości. Zmniejsza też łaknienie cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu. Zaleca się spożywanie do 3 łyżeczek ksylitolu dziennie. Łyżeczka ksylitolu (7 g): 17 kcal


SYROP Z AGAWY – Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Agawa zawiera spore ilości insuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi, usprawnia także pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom. Ma niski indeks glikemiczny (ok 4 razy niższy niż miód). Źródło błonnika przyspieszającego przemianę materii. Łyżeczka syropu z agawy (8 g): 25 kcal


SYROP DAKTYLOWY – Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukru. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (bez wit B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop jest doskonały do słodzenia herbaty, wyrobu domowych cukierków i tradycyjnych ciast. Łyżeczka syropu daktylowego (12 g): 20 kcal


STEWIA – Jest bardzo słodka (150-300 razy w stosunku do cukru białego) i praktycznie bezkaloryczna (naturalne suszone liście). Do jej produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe sa te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z grupy B i wit. C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. W medycynie naturalnej używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. UWAGA! Należy spożywać tylko zielone bądż brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii, a unikać przejrzystych ekstraktów i białych proszków, które zostały silnie przetworzone i pozbawione cennych składników odżywczych. Łyżeczka stewii (5 g): 20 kcal


SUSZONE OWOCE – Rodzynki, daktyle, morele, śliwki, krążki z jabłek – suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik. Można je oddać do wypieków zamiast cukru.


MELLASA Z KAROBU, TRZCINOWA, BURACZANA – Produkt uboczny powstający podczas produkcji cukru. Gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona na trzcinową i buraczaną, ze względu na surowiec, z którego powstaje. Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasy można używać do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty. Melasa z karobu dobrym  źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy zaburzeniach żołądkowych i jelitowych. Wspomaga odporność organizmu. Łyżeczka mellasy (7 g): 20 kcal

 


CUKIER TRZCINOWY – To nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy. Zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony. UWAGA! Nie mylić z brązowym cukrem, który jest zwykłym cukrem z dodatkiem mellasy. Łyżeczka cukru trzcinowego (6g): 22 kcal

 


 

LUKRECJA – Produkty których składnikiem jest lukrecja powstają z wyciągu korzenia lukrecji. To jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości, produkty z lukrecją zaleca się stosować przy infekcjach gardła i dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych. Działa również moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie krwi. Zawiera glicyryzynę, izoflawony, kumarynę, fitosterole, cukrowce i olejek eteryczny. Lukrecję należy ostrożnie stosować u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, w niewydolności nerek oraz w ciąży. Dodatkowo przeciwwskazana jest u osób przyjmujących preparaty z naparstnicy. Łyżeczka lukrecji (5 g): 15 kcal


SŁÓD RYŻOWY – Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, wzmacniają żołądek.  Słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierająca złożone węglowodany i stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli oraz długo utrzymuje się, nieznacznie podnosząc poziom cukru we krwi. Posiada witamin z grupy B, pochodzących z ryżu i zarodków jęczmienia. Łyżeczka słodu ryżowego (5 g): 20 kcal

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

  • Aneta Krzysztof Jokisz

    patrząc na kaloryczność tych zastępników to można powiedzieć spokojnie: najlepiej jest nie słodzić wcale! 😉 Ja mam pytanie odnośnie listopadowego wyzwania bez słodyczy, czy powidła na bazie cukru zwykłego to dozwolone czy zabronione? 🙂 i takie samo pytanie mam odnośnie powideł na bazie cukru trzcinowego oraz ciast domowej roboty z małą ilością cukru