ZAPIEKANE AWOKADO Z FRYTKAMI Z BATATÓW

ZAPIEKANE AWOKADO Z FRYTKAMI Z BATATÓW

Zapiekane awokado z frytkami z batatów – pyszny, zdrowy i sycący pomysł na obiad.

skladniki

  • 1 awokado,
  • 2 duże bataty,
  • 2 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypiorek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

 

przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Awokado umyć, położyć na desce, przekroić poziomo na pół. Otworzyć awokado delikatnie okręcając owoc. Usunąć pestkę.
Wcześniej wrzucić frytki z batatów do piekarnika tak aby zmiękły.

Frytki z batatów kroimy w grube paski  i polewamy oliwa dodajemy do niego sól, pieprz, bazylia, oregano i tymianek.
Doprawić solą i pieprzem. We wgłębienia wbić jajka (większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko + troszkę białka).
Położyć na blaszce lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 13-15 minut (danie jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostaje miękkie, płynne).
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, można posypać szczypiorkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

ZAPIEKANE AWOKADO Z FRYTKAMI Z BATATÓW


Przepis od Fit & Run (Facebook)

Fit & Run  (Instagram)