WODA A WODA. JAKĄ WYBRAĆ NA CZAS OCZYSZCZANIA?

WODA A WODA. JAKĄ WYBRAĆ NA CZAS OCZYSZCZANIA?

Z kranu czy z butelki? Woda jest wodzie nierówna. Oto lista faktów, które pomogą Ci wybrać wodę na każdą sytuację.

WODA KRANOWA
Coraz chętniej i odważniej po nią sięgamy. I dobrze! Jest najtańsza i najbardziej dostępna z wszystkich wód. Jej zaletą jest też świeżość, bo woda stojąca dość szybko staje się siedliskiem bakterii. Jakość wody wodociągowej znacznie poprawiła się przez ostatnie lata i możesz bezpiecznie pić ją bez przegotowania. Niestety ze względu na jakość rur i chlorowanie bywa nadal nieprzyjemna w smaku i zapachu. Niektórzy lekarze zwracają uwagę na potencjalnie szkodliwe działanie chloru, fluoru czy nadmiernego stężenia żelazistego osadu.

WODA STOŁOWA I ŹRÓDLANA
To zazwyczaj po prostu filtrowana woda wodociągowa lub z płytkich ujęć. Jest najtańsza wśród wód butelkowanych (choć i tak wielokrotnie droższa od kranówki) i to ją właśnie pijemy z wielkich, biurowych baniaków. Ze względu na neutralny smak sprawdzi się doskonale do picia czy gotowania, jeśli bierzemy wodę na wypad w przyrodę. Na co dzień warto jednak wybierać wodę lepszej jakości.

WODA ŚREDNIOMINERALIZOWANA
Najpopularniejsza ze wszystkich wód w butelkach. Średni bilans minerałów zapewnia jej przyjemny smak. Wadą jest natomiast cena i szkodliwość dla środowiska, bo do produkcji jednej, nierozkładalnej butelki potrzeba więcej wody niż do jej napełnienia. Plastik pozostaje nie bez wpływu również na zdrowie: picie wody z plastikowych butelek może mieć niekorzystny wpływ na równowagę hormonalną organizmu. Sięgajmy po nią, jeśli dopadnie nas pragnienie na mieście i nie mamy dostępu do innej wody. Pamiętajmy też, by wodę wypijać w ciągu kilku godzin i nie napełniać plastikowej butelki ponownie.

WODA WYSOKOMINERALIZOWANA
Polecana tylko przy dużym wysiłku fizycznym, kiedy się obficie pocimy, i w kuracjach leczniczych. Tonizuje i świetnie gasi pragnienie. Ale nie należy podawać jej dzieciom ani osobom ze skłonnością do kamicy. Wody lecznicze mają wyraźny smak i sprzedawane są w szkle. Natomiast popularne wody wysokomineralizowane sprzedawane w plastikowych butelkach są w większości dodatkowo sztucznie mineralizowane przed rozlaniem do butelek.

WODA FILTROWANA MOLEKULARNIE I NATURALNIE MINERALIZOWANA
Filtr molekularny zamontowany pod blatem kuchennym to sposób na dostęp do wody wysokiej jakości w domu. Najpierw dokładnie oczyszcza wodę (również z fluoru, chloru, antybiotyków i pestycydów, które przenikają do wód z gleby), a później naturalnie ją mineralizuje. Woda opływa wkład wypełniony szlachetnym dolomitem i pobiera odpowiednie składniki. Dzięki temu procesowi woda ma wysoką bioprzyswajalność i pomaga odkwaszać organizm. Taką wodę można podawać bez przegotowania nawet najmłodszym dzieciom. Polecana jest alergikom, kobietom w ciąży i seniorom.

WODA Z FILTRA DZBANKOWEGO
To rozwiązanie pozwala poprawić smak i zapach wody z kranu. Filtr z węgla aktywnego zatrzymuje część chloru i innych niepożądanych substancji. Wadą dzbanków jest to, że woda w nich stoi, tracąc tym samym świeżość. Aby filtr nie stał się wylęgarnią bakterii, należy wkład wymieniać jak najczęściej (co 6 tygodni), nie warto też na nim oszczędzać – tańsze wersje mają niewielką ilość węgla i często są podrabiane.

Dołącz do wyzwania AquaDetox i wyrób w sobie zdrowy nawyk picia wody!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

FITaqua_Nowe_Logo