WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

SKŁADNIKI Dla 4 osób):

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier / ksylitol
  • pieprz
  • sól
  • cytryna

KALORYCZNOŚĆ:

Miseczka barszczu: 277 kcal
1 uszko: ok. 20 kcal

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Moczyć 2-3 godz., potem ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki obrać, opłukać, drobno pokroić lub utrzeć na tarce o dużych otworach, wrzucić do garnka. Dodać obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, aż buraki będą miękkie. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować. Barszcz przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

Barszcz-wigilijny2