WEGETARIAŃSKIE LECZO Z BOCZNIAKAMI

WEGETARIAŃSKIE LECZO Z BOCZNIAKAMI

Przepyszne, wegetariańskie leczo z boczniakami. Warzywna rozpusta dla podniebienia! Lekkie i zarazem niezwykle pożywne.

SKŁADNIKI:

  • 2 – 4 łyżki oleju
  • 3 papryki (zielone, żółte, czerwone)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • sól i pieprz
  • 250 g boczniaków
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru

PRZYGOTOWANIE:
W większym garnku rozgrzej olej. Podsmaż paprykę w proszku. Wyciągnij z papryki gniazda nasienne i pokrój ją na grube paski. Wrzuć ją do garnka i podsmaż ok. 5 minut.

W tym czasie pokrój cukinię w grube kostki. Boczniaki natomiast w cienkie paski. Wrzuć cukinię do garnka. Dodaj pomidory w puszce i przypraw sporą szczyptą soli. Zakryj garnek pokrywką i duś całość przez 15 minut.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i podsmaż na złocisty kolor paski boczniaków. Dopraw je sosem sojowym, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Sprawdź czy warzywa są już miękkie. Dodaj boczniaki, wymieszaj całość i gotuj jeszcze 3 minuty.
Leczo idealnie smakuje z kromką wiejskiego, chrupiącego chleba. Smacznego!

Dziękuję Jadłonimia za pyszną inspirację!