WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERA. SZYBKIE DANIE OBIADOWE!

WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERA. SZYBKIE DANIE OBIADOWE!

Wegetariańskie kotlety z selera to idealna alternatywa dla zwykłych kotletów. To smak mojego dzieciństwa, ponieważ często gościły jako danie obiadowe w szkolnych stołówkach. Kto z Was nigdy ich nie jadł, polecam jak najszybciej nadrobić zaległości. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

  • seler – średniej wielkości korzeń,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka (aby potrawa była wegańska można zastąpić je kleikiem z siemienia lnianego),
  • pół ząbka czosnku,
  • czosnek granulowany,
  • 2 liście laurowe,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Korzeń selera obierz i potnij w plastry ok. 1 cm. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie, wraz z liśćmi laurowymi i połową średniej wielkości ząbka czosnku. Plastry selera powinny być lekko mięknie, lecz nie rozgotowane. Odsącz plastry, posyp solą, popieprzem oraz oprósz czosnkiem granulowanym. Obtaczaj w jajku oraz bułce tartej. Aby kotlety miały ładny, złocisty kolor, dodaj do bułki kurkumę. Smaż do uzyskania rumianego koloru.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERAWEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z SELERA