WEGETARIAŃSKI SMALEC Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

WEGETARIAŃSKI SMALEC Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

skladniki
  • 1 puszka fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i zmielony pieprz
  • delikatny olej do smażenia

przygotowanie

Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, liśćmi laurowymi, goździkiem oraz jałowcem. Smażyć do czasu aż cebulka się zrumieni. W międzyczasie zbledować fasolkę wraz z sosem sojowym, majerankiem, solą, pieprzem oraz 1/4 szklanka wody.

Śliwki pokroić w małe kawałki. Z podsmażonej cebulki wyciągnąć jałowiec, goździk oraz liście laurowe. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone suszone śliwki miksując na niewielkich obrotach tak aby nie powstała jednolita masa.

Najlepiej smakuje schłodzone na następny dzień ze świeżo upieczonym chlebkiem i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

 weganski-smalec

Przepis od Magdy z Fit & Run (Facebook)

Fit & Run  (Instagram)