TYGODNIOWA DIETA REDUKUJĄCA TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ

Oto zmodyfikowana dieta redukująca tkankę tłuszczową – dla kobiet, które nie są zawodowymi sportsmenkami. Proponowane produkty są wzbogacane o nabiał i naturalne źródła witamin.

Pobudzenie metabolizmu to kluczowy punkt. Aby to osiągnąć powinnaś spożywać od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia – 3 większe i 2 mniejsze. Odstępy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Dzięki temu organizm będzie mógł czerpać energię do codziennych czynności i nie będzie magazynował energii w postaci tłuszczu oraz nie będzie spalał mięśni.Vegetable salad bowl isolated on white

.Wymienione poniżej potrawy można przyprawiać według uznania. Unikamy jednak nadmiaru soli i cukru. Każda wymienioną poniżej potrawę możesz zbogacać dodatkowo:

  • 1 łyżką stołową oliwy z oliwek/olejem lnianym/sezamowym,
  • orzechami makadamia,
  • pestkami winogron, sezamem lub siemieniem lnianym.

 

menu5

Przedstawione poniżej produkty pomogą ci stworzyć zarys diety redukującej tłuszcz. Możesz mieszać dowolnie dania pomiędzy poszczególnymi dniami – śniadania ze śniadaniami itp. Możesz także lekko podnieść gramaturę posiłków, jeśli uważasz że są dla ciebie niewystarczające.

TYGODNIOWY PLAN DIETY REDUKUJĄCEJ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ

 DLA KOBIETY O WADZE 60 KG UPRAWIAJĄCEJ SPORT O UMIARKOWANEJ INTENSYWNOŚCI                      (NIE KARMIĄCEJ)

1 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – płatki owsiane + truskawki + migdały
  2. PRZEKĄSKA – serek wiejski + rzodkiewka + szczypiorek
  3. OBIAD – brązowy/pełnoziarnisty ryż + pieczony dorsz  + szparagi/inne warzywa
  4. PRZEKĄSKA – 1 mały jogurt naturalny
  5. KOLACJA – sałatka z kurczaka  + ananas (2 plasterki) + warzywa – UWAGA! Bez majonezu/ryżu/chleba

2 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – 1 kromka chleba pełnoziarnistego + 1 sadzone jajko + pomidor
  2. PRZEKĄSKA – 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy/1 cała pomarańcza
  3. OBIAD – makaron pełnoziarnisty  + smażone kawałki indyka + 2 łyżki bazyliowego pesto
  4. PRZEKĄSKA – sałatka z pora i jabłka
  5. KOLACJA – biały ser  + 1 łyżka dżemu nisko-słodzonego

3 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – Omlet z 2 jajek z mąki razowej typ 2000 + pieczarki + papryka
  2. PRZEKĄSKA – 1 szklanka kefiru
  3. OBIAD – kasza gryczana  + pieczona wołowina  + ogórek kiszony/kapusta kiszona
  4. PRZEKĄSKA – koktajl truskawkowy
  5. KOLACJA – wędzony łosoś  + rukola + kiełki słonecznika/rzodkiewki

4 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – musli  + mleko + dowolne owoce UWAGA! Czytajcie składy musli i uważajcie na nadmiar cukru.
  2. PRZEKĄSKA – pół pamelo/pomarańczy
  3. OBIAD – makaron pełnoziarnisty  + smażone kawałki kurczaka  + brokuły + pieczarki
  4. PRZEKĄSKA – 10 migdałów
  5. KOLACJA – sałatka z tuńczyka/makreli (pół puszki) + kukurydza

5 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – jajecznica z 2 jajek + 2 kromki chleba razowego
  2. PRZEKĄSKA – jogurt z musli
  3. OBIAD – 1 słodki ziemniak + chudy schab  + mizeria na bazie jogurtu greckiego
  4. PRZEKĄSKA – 3 plasterki chudej wędliny + 2 wafle ryżowe
  5. KOLACJA – filet z morszczuka z miksem sałat (np. lodowa, roszponka, rzymska)

6 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – Omlet z 2 jajek + płatki owsiane + żurawina
  2. PRZEKĄSKA – 1 szklanka chudej maślanki
  3. OBIAD – 1 tortilla razowa + pieczone kawałki kurczaka + fasola czerwona
  4. PRZEKĄSKA – 1 banan
  5. KOLACJA – sałatka warzywna z rzodkiewki, ogórka, pomidora, dymki, szczypiorku + biały ser

7 DZIEŃ

  1. ŚNIADANIE – 1 kromka razowa + masło orzechowe  + szklanka jogurtu naturalnego
  2. PRZEKĄSKA – 2 ciastka owsiane
  3. OBIAD – kuskus + cielęcina  + fasolka szparagowa + kukurydza (pół puszki)menu2
  4. PRZEKĄSKA – 1 gruszka
  5. KOLACJA – grahamka + wędzony łosoś  + szpinak

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

 

Tygodniowe menu jest zaczerpnięte z książki „Fitness dla kobiet”