TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWY PRZEKŁADANIEC

TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWY PRZEKŁADANIEC

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 100 g mąki białej,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 4 jajka,
  • 1 cytryna,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • papier do pieczenia,
  • konfitura truskawkowa.

PRZYGOTOWANIE :

Masło, miód, jaja ucieramy na gładką masę. Dodajemy startą skórkę z całej cytryny. Mąkę mieszamy z sodą. Utartą masę rozsmarowujemy cienko na blasze wcześniej wyłożonej pergaminem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok 15 min.

Po upieczeniu, kroimy placek na kwadraty. Pojedynczy kwadracik cytrynowca smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy na wierzch drugi kwadracik. Gotowe ciasteczko możemy posypać na końcu cukrem pudrem (z ksylitolu) lub obrać cytrynowym lukrem. 1 średniej wielkości kostka ciasta to ok 150 kcal.

SMACZNEGO!

TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWY PRZEKŁADANIEC TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWY PRZEKŁADANIEC