SZYBKA TARTA SZPINAKOWA

SZYBKA TARTA SZPINAKOWA

Tarta szpinakowa świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Jest więc idealnym daniem, które z łatwością zabierzesz do pracy. Ciasto francuskie można kupić niemal w każdym sklepie. Kilka ulubionych dodatków sprawia, że można wyczarować z niego pyszne i sycące danie. Ja uwielbiam szpinak, dlatego dzisiaj przedstawiam wam prosty przepis, gdzie będzie jego głównym bohaterem.

SKŁADNIKI:

  • paczka szpinaku liściastego,
  • duży ząbek czosnku,
  • masło,
  • śmietana 30% (ta jest najsmaczniejsza, lecz bardzo kaloryczna – możesz zastąpić ją 12%)
  • 2 jajka,
  • kawałek żółtego sera,
  • ciasto francuskie,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak smażymy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Ceramiczną formę do tarty skrapiamy oliwą z oliwek i rozkładamy ciasto francuskie. Warto zostawić na brzegach trochę więcej ciasta aby zwinąć brzegi. Nakłuwamy widelcem spód ciasta. W miseczce rozrabiamy 1/2 szklanki śmietany z dwoma jajkami. Odrobinę solimy sos i wylewamy na ciasto. Rozkładamy równomiernie szpinak i zawijamy brzegi ciasta francuskiego. Na wierzchu posypujemy tartę żółtym serem.

Wkładamy tartę do nagrzanego do 195 st.C piekarnika i pieczemy 30 minut. Tartę można podawać zaraz po upieczeniu. Mi natomiast najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

Podobne artykuły