TARTA BROKUŁOWA NA SPODZIE GRYCZANO-MIGDAŁOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 150 g mąki gryczanej,
  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 30 g masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki soli,

FARSZ:

  • 1 umyty brokuł podzielony na malutkie kawałki,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podduszona,
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku
  • 4 roztrzepane jajka,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 szczypty chili

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto zagniatamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.C. Blachę na tartę smarujemy masłem klarowanym. Wykładamy blachę na dnie i po bokach cienką wartstwą ciasta. Podpiekamy spód przez ok. 7 minut a następnie wylewamy na ciasto farsz. Pieczemy całość przez 40 minut. Najlepiej smakuję z bukietem różnych surówek. Smacznego!

TARTA BROKUŁOWA NA SPODZIE GRYCZANO-MIGDAŁOWYM