TAJSKA ZUPA Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI

TAJSKA ZUPA Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI

SKŁADNIKI  (4 PORCJE)
25 g cienkiego makaronu sojowego lub makaronu ryżowego 
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry 
50 g wieprzowiny
1 czerwona papryka
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g pieczarek
5 łyżek kukurydzy z puszki
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Wieprzowinę kroimy na cienkie paski. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy pastę curry, następnie dodajemy pokrojoną na małe kawałki wieprzowinę i lekko podsmażamy. Paprykę cienko kroimy i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 2 minuty. Wlewamy bulion i całość gotujemy.

Pieczarki szatkujemy na cienkie plasterki i dodajemy do zupy. Wsypujemy kukurydzę i gotujemy całość przez ok. 45 minut aż mięso zmięknie. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawić na 10 minut aby wchłonął wodę. Kroimy go na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
Doprawiamy zupę sosem rybnym, mlekiem kokosowym. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy zupę szczypiorkiem. Smacznego!