TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI I SEREM CHEDDAR

Dzisiaj zapraszam na makaron z tuńczykiem. Takie danie można jeść często i rzadko się nudzi, ponieważ daję masę możliwości na zamianę składników. Tym razem proponuję oliwki i aromatyczny ser cheddar.

SKŁADNIKI
150 g makaronu tagliatelle,
1 łyżka oleju rzepakowego,
3 małe ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
50 g zielonych oliwek,
puszka tuńczyka w oleju,
kilka liści świeżej bazylii,
tarty ser cheddar.

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smaż przez kilka minut. Pamiętaj aby nie spalić czosnku, ponieważ będzie miał gorzki smak.

Teraz dodaj masło oraz pokrojone oliwki i smaż przez 2 minuty. Wyciągnij kawałki tuńczyka z puszki oraz wylej na patelnię zawartość oleju. Wymieszaj całość i jeszcze przez chwilę podsmaż. Dopraw całość solą i świeżo pieprzem. Dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Wyłóż na talerz i oprósz danie tartym serem cheddar. Udekoruj potrawę kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!