SZYBKA PIZZA TORTILLA

SZYBKA PIZZA TORTILLA
Szybka pizza tortilla to ekspresowe danie, które świetnie sprawdzi się na wszelkie spotkania towarzyskie. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Uwaga! Ja użyłam placka pszennego o dość dobrym składzie. Aby danie było bardziej fit możecie użyć tortilli razowej. Zaczynamy?
- 2 placki tortilli,
- fasola czerwona (z puszki),
- fasolka szparagowa,
- kukurydza (z puszki),
- świeża papryka czerwona,
- marchewka,
- pietruszka korzeń,
- szpinak,
- koper,
- drożdże nieaktywne,
- duży ząbek czosnku,
- papryka słodka w proszku,
- 4 plasterki sera żółtego,
- pieprz i sól,
- olej kokosowy.
Możesz także zakupić paczkę warzyw mrożonych o podobnym składzie jak wyżej.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę w słupki. Podsmażamy na oleju kokosowym. Dokładamy fasolkę szparagową i lekko przyrumieniamy całość. Kolejno dokładamy fasolkę czerwoną, kukurydzę, zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę szpinaku. Całość lekko dusimy. Doprawiamy wszystkie warzywa solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku, drożdżami nieaktywnymi (dają parmezanowy smak) oraz dodajemy koperek. Farsz jest już gotowy!
Na patelni kładziemy placek z tortilli – ogień nie może być zbyt duży aby placek nie spalił się od spodu. Na placek kładziemy 2 plasterki sera żółtego i nakładamy farsz. Na samą górę kładziemy znów 2 plasterki sera żółtego i zamykamy całość drugim plackiem z tortilli. Patelnię zakrywamy pokrywką i czekamy ok. 2 minuty. Sprawdzamy po minucie spód placka. Jeśli staje się zbyt rumiany zmniejszamy gaz.
Przekładamy placek na drugą stronę. W tym celu zamykamy patelnię pokrywką i obracamy ją do góry dnem – tak aby placek wylądował na pokrywce. Zarumieniamy placek z drugiej strony. Gotowe! Tortillę kroimy na kawałki i podajemy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:
[wysija_form id=”1″]
Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.