SZPINAK ZE SMAŻONYM TOFU I POMIDORAMI

Tofu, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Jest neutralne w smaku, lecz w połączeniu ze szpinakiem i soczystymi pomidorkami koktajlowymi tworzy przepyszny team!

SKŁADNIKI:

  • 300 g tofu sojowego,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 200 g świeżego szpinaku baby (np. firmy Eisberg)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • sezam
  • olej do smażenia,
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

Tofu pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej olej na patelni i smaż je aż do zrumienienia. W tym czasie zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Połącz składniki z tofu. Wlej łyżkę oleju sezamowego oraz dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki. Teraz wrzuć na patelnię szpinak i blanszuj go aż do miękkości. Na koniec polej potrawę sosem sojowym i oprósz pieprzem (jeśli to konieczne dodaj soli).. Gotową potrawę ułóż na talerzu i posyp sezamem.