SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ

Szparag to pyszne warzywo sezonowe, które gości na stołach zwłaszcza w okresie letnim. Sezon trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca, więc to ostatni dzwonek aby cieszyć się smakiem tej wyjątkowo pysznej byliny. Dziś proponuję Wam bardzo prostą i szybką potrawę, czyli szparagi zawijane w szynkę szwarcwaldzką.

SKŁADNIKI:

  • szparagi,
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek granulowany,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Odkrawamy ok. 1 cm zdrewniałych końcówek szparagów (nie główki). Jeśli jest taka potrzeba lekko je obieramy. Każde warzywo obwijamy wąskimi plasterkami szynki szwarcwaldzkiej i układamy do wcześniej skropionej oliwą brytfanki. Kiedy wszystkie szparagi są już ułożone, na ich wierzch kładziemy wąskie plasterki żółtego sera. Tworzymy na wierzchu tzw. koszyczek, który należy oprószyć czosnkiem granulowanym. Potrawy nie solimy, ponieważ szynka jest słona.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy brytfankę na ok. 25 minut. Danie na sam koniec można oprószyć pieprzem.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ