POPRAWIAMY ODPORNOŚĆ

POPRAWIAMY ODPORNOŚĆ

Spożywając produkty dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych mikroskładników, które umożliwiają jego prawidłowe funkcjonowanie. Korzyścią dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety jest poprawa w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zwłaszcza jesienią, zimą dobrze działający układ odpornościowy jest niesłychanie istotny. W jaki sposób możemy o niego zadbać?

ŚNIADANIE

Zacznijmy od początku, czyli od śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego najlepiej zjadać go do godziny po wstaniu. Kiedy za oknem deszcz, śnieg, mróz warto przygotować ciepły i sycący posiłek, aby komórki odpornościowe były gotowe do działania przez cały dzień. Świetnie sprawdzającymi się propozycjami na szybkie śniadanie to nieśmiertelna owsianka np. z kakao (gorzkie o wysokiej zawartości kakao), bananem, czy pomarańczą, sezamem/pestkami dyni, nasionami słonecznika czy orzechami, lub kanapki, omlety.

MIÓDsuperfoods12

Miód stanowi nieocenione źródło witamin, białka, mikroskładników i enzymów, które poprawiają kondycje całego organizm w tym także układu odpornościowego. Jeżeli masz ochotę na rozgrzewający napój sięgaj po herbatę z miodem i cytryną, jednak pamiętaj aby miód w pełni zadziałaj dodaj go do letniej wody. Dlaczego? Enzymy, białka zawarte w miodzie nie są odporne na ciepło, wolą chłodniejsze klimaty, a dodatek cytryny sprawi, że poza witamin dostarczysz z napojem polifenoli, które spowalniają proces starzenia. Sięgaj po miody naturalne np. wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, akacjowy, mniszkowy. Unikaj miodów sztucznych!

OWOCE I WARZYWA

W ciągu dnia sięgaj po owoce np. pomarańcza, mandarynki, jabłka oraz warzywa np. marchewki. Stanowią cenne źródło mikroelementów i witamin, które pobudzają układ odpornościowy do działania. Kiedy nie masz dostępu do świeżych produktów sięgaj śmiało po mrożone, ale unikaj owoców czy warzyw w puszkach. To źródło niekorzystnych substancji, a dodatkowo słodzonych.

ZUPY

Zupa rewelacyjnie rozgrzewa, a jeżeli na dodatek przygotowywana jest na wywarze warzywnym stanowi lekkostrawny posiłek. W sezonie jesienno – zimowym warto sięgać po delikatniejsze potrawy.

WITAMINA  I MIKROSKŁADNIKIsuperfoods11

Nieodzowna i najpopularniejsza wśród witamin , która korzystnie wpływa na odporność to witamina C. Jednak jej efektywność wzrasta przy jednoczesnym spożywaniu witaminy E. Zatem sięgaj po cytrusy, paprykę, natkę pietruszki, szpinak, tłuszcze roślinne, orzechy, produkty zbożowe a żaden wirus nie będzie ci straszny.
Poza witaminami na ratunek komórkom odpornościowym ruszają mikroskładniki takie jak cynk oraz miedź. Cynk i miedź wpływają na produkcję białych krwinek, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej tym samym zmniejszają ryzyko zapadalności na infekcje. Możemy go dostarczyć poprzez spożywanie ciemnego pieczywa, sery podpuszczkowe, mięso i jego przetwory, kasza gryczana. Przyswajalność cynku zwiększa się gdy produkty wyżej wymienione zjada się w diecie o wyższej zawartości białka zwierzęcego.
Aby pobudzić układ immunologiczny do działania włącz do diety produkty bogate w witaminę Apapryka, marchewki, pomidory, kapusta, brokuły, morele, produkty mleczne, mięso oraz witaminy z grupy B fasola, kiełki, orzechy.
Bardzo ważnym dla właściwego działania układu odpornościowego jest witamina D. Niedobór nie tylko przyczynia się do zwiększenia ryzyka infekcji jak również chorób autoimmunologicznych, gdzie komórki odpornościowe atakują zdrowe tkanki np. cukrzyca typu 1, choroba Hashimoto. Witamina D naturalnie jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak efektywność produkcji maleje w okresie od września do kwietnia zatem rekomendowana jest suplementacja. Witamina D znajduje się w niewielkich ilościach w produktach zwierzęcych.

Nasz organizm składa się w dużej mierze z bakterii, które zasiedlają nasz przewód pokarmowy. To niezbędne mikroorganizmy produkują witaminę K i B12. Niestety, złe odżywianie (np. dodawane do żywności środki konserwujące, wzmacniacze smaku), stres, używki czy przyjmowanie antybiotyków niszczą probiotyki, a tym samym osłabiają ogólną odporność. Wraz z jedzeniem do naszego organizmu docierają różne szkodliwe substancje, chorobotwórcze grzyby i bakterie, a to grozi biegunką. Gdy naturalna flora bakteryjna jelit jest zniszczona, organizm z obawy przed odwodnieniem wysyła tam własne komórki odpornościowe. Wtedy słabnie linia obronna na innych frontach, np. w gardle czy nosie. Jeżeli cierpisz na uporczywe biegunki sięgaj po probiotyki, aby poprawić mikrobiom jelita.

WODA

Wiele procesów w naszym organizmie przebiega w środowisku wodnym, zatem aby wspomóc odporność warto sięgać po wodę mineralną – minimum 5 – 6 szklanek dziennie. Pozwoli to również na pozbycie się toksyn, produkowanych przez nasze tkanki.

Reasumując najważniejszym czynnikiem w poprawie odporności jest urozmaicona dieta, bogata w warzywa, owoce, produkt najmniej przetworzone oraz odpoczynek.


 

Autorką artykułu jest dietetyk Marta Kornacka
Papillo
www.facebook.com/Papillo