POMYSŁY NA JESIENNE PRZEKĄSKI

POMYSŁY NA JESIENNE PRZEKĄSKI

Dzisiaj padał pierwszy raz śnieg…mamy coraz dłuższe wieczory…Nie wpadajmy w depresję i bezsensowne podjadanie! Oto zdrowe przekąski, które możemy przygotować na podwieczorek i w dodatku łatwe w wykonaniu.

PIECZONE JABŁKO

  • 1 duże jabłko,
  • twarożek chudy – 4 łyżki
  • suszona żurawina,
  • mieszanka musli ( płatki owsiane, goja, rodzynki, otręby pszenne) – można użyć ulubionych mieszanek – 2 łyżki
  • gorzkie kakao – 1 łyżeczka

Jabłko przekroić na połowę, wydrążyć środek. Twarożek wymieszać z musli, owocami suszonymi. Wypełnić tak przygotowanym nadzieniem jabłka. Posypać odrobiną cukru i wstawić do piekarnika na 180 st – 25 min. Przed podaniem posypać kakao.

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

jesienne-przekaski

DAKTYLOWA NUTELLA 

  • 150 g wymoczonych przez kilka godzin we wrzątku daktyli
  • 130 g zmielonych orzechów włoskich
  • łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Daktyle należy najpierw zalać mlekiem, następnie dodać resztę składników – wystarczy wszystko razem zblendować i gotowe!
Nutellą można posmarować wafle ryżowe lub chleb razowy.

jesienne-przekaski2

SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE

  • 2 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • odrobina sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika
  • można dodać 2 łyżki nutelli z daktyli (przepis w poprzednich postach) lub łyżkę miodu.

Wszystko razem zmieszać i piec ok 15 min. w piekarniku 180 st.

jesienne-przekaski3

POŻYWNY KOKTAJL

  • jogurt naturalny- 180 g
  • awokado- ¼ szt. (ok. 60 g)
  • kiwi- 1 szt.
  • cytryna- 2 plasterki
  • banan- ½ szt.

Wszystkie składniki po obraniu ze skórek, zblendować i gotowe!

jesienne-przekaski4

PIECZONA DYNIA Z BATATAMI

  • 300 g dyni,
  • 1 duży batat,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.

Batata obieramy i kroimy na kawałki, a cebule na ćwiartki. Dynię także obieramy, pozbawiamy pestek, a jej miąższ kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Na blasze układamy warzywa, polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy.
Pieczemy 30 minut, w międzyczasie raz obracając warzywa.
Po wyjęciu z piekarnika- mamy gotową pomarańczową przekąskę!;)

Życzę smacznych i ciepłych wieczorów!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:


Autorką artykułu jest Dietetyk Izabela Nowak wiecej-zdrowia-logo