CHRUPIĄCY WARIANT PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH!

CHRUPIĄCY WARIANT PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH!

Przepis dla 4 osób

SKŁADNIKI

ziemniaki 1 kg
cebula
czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki
jajko
mąka razowe 2-3 łyżki (aż do osiągnięcia odpowiedniej, gęstej konsystencji)
siemię lniane
sól i pieprz
papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

W zależności od pożądanej konsystencji, ziemniaki można zetrzeć na grubej tarce lub zblendować razem z cebulą. Odcisnąć ziemniaki i wbić jajko. Masę rozprowadzić z 2-3 łyżkami mąki razowej, dodać czosnek (opcjonalnie), siemię lniane oraz doprawić solą i pieprzem. Na papierze do pieczenia formować niezbyt grube placki. Piec w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 25 min – do zezłocenia. Świetnie smakują z jogurtem greckim lub twarożkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

 

placki-ziemniaczane

  • diabelnie anielska

    Uwielbiam placki ziemniaczane. Niestety mój mąż nie lubi i dlatego rzadko, bardzo rzadko je robię 🙁 strasznie nad tym ubolewam bo straszny ze mnie „kartoflak” i mogłabym jeść potrawy ziemniaczane codziennie….

    • fitmama24pl

      U mnie mąż też nie przepada, ale za to ja i synek przepada właśnie za tą wersją. Robię wiec z potrzeby serca 😉

  • Oliwia Licznerski

    dzis wyprobuje ! 🙂

    • fitmama24pl

      Smacznego 🙂

  • Oliwia Licznerski

    p.s. przydalaby sie opcja „DRUKUJ” do przepisow 😉

    • fitmama24pl

      😉 Może w przyszłości… 🙂

  • kocham placki ziemniaczane <3