PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA. SMACZNEGO!

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA. SMACZNEGO!

Czy pizzę można jeść bezkarnie? Hmm…Tak, można! Bez mąki i glutenu! Oto pizza na kalafiorowym spodzie!

SKŁADNIKI

  • mały kalafior,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • przecier pomidorowy,
  • 1 pomidor,
  • 1 jajko,
  • rukola,
  • ksylitol,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bazylia – przyprawa,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora podziel na małe różyczki i zblenduj. Podgotuj na parze przez ok. 5 minut. Zawiń kalafior w ścierkę lub gazę i odciśnijcie nadmiar wody. Przełóż kalafiorową masę do miski. Dodaj roztrzepane jajko, sól, pieprz do smaku oraz pół kulki startej mozzarelli.

W małym garnuszku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć posiekany czosnek. Podsmaż go krótko (zbyt długie smażenie spowoduje że będzie gorzki), dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, odrobinę ksylitolu oraz sól. Wymieszaj sos.

Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Na blaszce piekarnika połóż papier do pieczenia. Uformuj placek z masy kalafiorowej i wstaw na około. 10 minut. Po tym czasie wyjmij spód pizzy i wysmaruj sosem pomidorowym oraz poukładaj składniki (pomidory, pozostałą część mozzarelli itp.). Wstaw pizzę na kolejne 15 minut. Po upieczeniu połóż na wierzch rukolę.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Jeśli także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA