PIZZA NA SPODZIE Z BATATÓW

PIZZA NA SPODZIE Z BATATÓW

skladniki

  • ·2 duże słodkie ziemniaki/bataty (ok. 1i 1/2 szklanki puree po ugotowaniu)
  • 1 łyżka chia + 3 łyżki wody lub 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka chilli lub ostrej papryki

przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wystudzić i zmiksować na jednolitą masę. Chia rozrobić z wodą i odstawić na bok. To zastąpi nam jajko (ale śmiało też możecie z tego zrezygnować i dodać jajko). Do ziemniaczanego puree dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać chia (lub jajko) i połączyć z resztą składników.

Masę wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć masę łyżką lub szpatułką, najlepiej okrężnymi ruchami w okrąg lub (jak u nas) prostokąt. Wysokość masy powinna mieć ok. 1cm. Piec w 180 stopnia C przez około 25-35 minut (aż boki delikatnie się zarumienią). Po około 20 minutach pieczenia wyłożyć na podpieczonym spód dodatki. U nas: cukinia pokrojona w cienkie paski, papryka, pomidorki koktajlowe, salami + świeża rukola tuż przed podaniem.

Podaliśmy z dipem: rozgniecione awokado + 1/2 limonki. Posypane drobno posiekaną papryczką chilli.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

IMG_1841 (1)

 


Przepis od ptysiumietowy.blogspot.com