PASZTET WARZYWNY Z CUKINIĄ

PASZTET WARZYWNY Z CUKINIĄ

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży korzeń selera,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • kurkuma
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kwadrans, po czym odcisnąć z wody. Seler i marchewki obrać i również zetrzeć na tarce. Soczewicę opłukać w letniej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować (dodając 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki kurkumy) aż będzie miękka. Cukinię, seler i marchewki połączyć z ugotowaną soczewicą, jajkami i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawić. Masę warzywną umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 minut w 180° C. Podać na ciepło lub na zimno.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.


Przepisy dla dzieci tworzy dla nas dietetyk Kamila Bihun z efektcentrum.plLOGO efekt