PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SŁODKIEJ MARCHEWKI

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SŁODKIEJ MARCHEWKI

1 łyżka to ok:
70 kcal
1 g błonnika
2,5 g białka
4,5 g tłuszczu
5 g węglowodanów

skladniki (na ok. 10 łyżek):

  • pół dużej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100g)
  • duża marchewka
  • malutka czerwona cebulka (u mnie grubszy plaster)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka curry
  • płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • opcjonalnie sól

przygotowanie

Soczewicę zalewamy nieco ponad jej poziom i gotujemy na mniejszym ogniu, aż się rozgotuje. Marchewkę i cebulkę ścieramy na tarce o drobnych (!) oczkach, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Dusimy, aż nieco zmięknie, mieszamy z soczewicą, dodajemy przyprawy, doprawiamy, studzimy. Pasta rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni albo ulubionych orzechów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 


Przepis autorstwa dietetyk Marii Brzegowy z bloga: Pozytywne Żywienie