PASTA Z AWOKADO I JAJKIEM

PASTA Z AWOKADO I JAJKIEM

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w  awokado korzystnie wpływają na stan zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Z tego względu warto włączyć je do swojego jadłospisu, ograniczając przy tym ilość tłuszczów nasyconych i niezdrowych tłuszczów trans. Oto przepis na pyszne kanapki, którymi warto rozpocząć dzień!

SKŁADNIKI:

Pasta z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  •  1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, sok z cytryny

Pasta z jajka:

  • 2 jajka
  • odrobina pora
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz
  • czerwona ostra papryka w proszku

Dodatki:

  • rzodkiewka
  • chleb razowy

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obieramy ze skórki. 1/2 ząbka czosnku miażdżymy w prasce. Awokado rozgniatamy widelcem i łączymy z czosnkiem. Do masy dodajemy sok z cytryny (aby awokado nie zciemniało)  oraz 1 łyżeczkę musztardy. Lekko solimy.

2 ugotowane  na twardo jajka obieramy ze skorupki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy kilka plastarków pokrojonego pora. Całość mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Masę układamy na kromkach chleba razowego. Na spodzie pasta rozcieramy pastę z awokado a na wierzchu pastę jajeczną. Dekorujemy kanapki plasterkiem rzodkiewki.

Smacznego!

PASTA Z AWOKADO I JAJKIEM