ORZECHOWE CIASTECZKA OWSIANE

ORZECHOWE CIASTECZKA OWSIANE

Dziś prosty sposób na łasuchowanie – czyli orzechowe ciasteczka owsiane. Idealne do kawy!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 6 łyżek mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 6 kostek czekolady gorzkiej min. 60% kakao,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • orzechy.

PRZYGOTOWANIE: 

Masło orzechowe miksujemy z bananem, syropem klonowym oraz mlekiem. Dodajemy mąkę owsianą, płatki owsiane, chia, sól, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. W ten sposób wykładamy całą blaszkę. Posypujemy wierzch ciasteczek posiekaną gorzką czekoladą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy blaszkę na ok. 25 minut. Pieczemy ciasteczka do zrumienienia. Kiedy są jeszcze ciepłe,  dekorujemy je orzechami oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Jeśli także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

orzechowe ciasteczka owsianeorzechowe ciasteczka owsiane orzechowe ciasteczka owsiane