OCET JABŁKOWY. DOBRO Z NATURY.

Ocet jabłkowy. Dobro z natury.

Spożywanie octu jabłkowego wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego zdrowia. Już Hipokrates uważany za „ojca medycyny” leczył nim wrzody. Czemu zatem warto po niego sięgnąć?

Oto kilka przykładów zalet jego stosowania:

  • Mimo, że posiada odczyn kwasowy to dla niektórych osób, które go spożywają ma działanie alkalizujące. Związane jest to z typem metabolicznym.
  • Jest rozpuszczalnikiem tzn. pomaga w usunięciu resztek pokarmu nagromadzonych w jelitach i wątrobie szczególnie u osób, które przez dłuższy czas były na diecie bogatej w białko i tłuszcze zwierzęce,
  • Pomaga w leczeniu ran powstających po ukąszeniach i ugryzieniach. Przygotowując roztwór octu jabłkowego z wodą i kładąc okład na miejsce krwawiącej rany czy ukąszenia zatamujesz krwawienie,
  • Pomaga w usuwaniu pasożytów z jelit oraz przy zwalczaniu zatruć pokarmowych (spożywać co 15 minut do ustąpienia dolegliwości),
  • Wspomaga leczenie infekcji grzybiczych powierzchownych czyli zewnętrznych (zaleca się moczenie w occie jabłkowym stóp, które są zainfekowane grzybicą),
  • Może rozpuszczać kamienie nerkowe,
  • Redukuje trądzik, poprzez oczyszczenie organizmu od wewnątrz,
  • Zmniejsza naturalnie ciśnienie krwi,
  • Obniża poziom cukru we krwi poprzez zredukowanie cukru we krwi zarówno na czczo, jak również po spożyciu posiłku. Zapobiega cukrzycy typu 2.
  •  Zmniejsza poziom Hemoglobiny A1C ,
  • Obniża poziom cholesterolu LDL,VDL i cholesterolu,
  • Podwyższa trójglicerydy i cholesterol HDL.
  •  Pomaga uregulować cykle menstruacyjne,
  •  Sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Syrop sporządzony na bazie octu pomaga przy kaszlu, zapaleniach tchawicy i kokluszu
  • Ocet jabłkowy polecany jest przy anginie, w astmie do nacierania pleców i w bezsenności,
  • Zalecany do mycia warzyw i owoców. Roztwór z wodą destylowaną i octem jabłkowym pomoże pozbyć się z powierzchni grzybów i bakterii.

Niefiltrowany organiczny ocet jabłkowy jest źródłem witam tj.: B1, B2, B6, C oraz minerałów takich jak: potas, żelazo oraz magnez.

Pamiętaj jednak! Nie należy podawać octu jabłkowego osobom, które mają słabe trawienie, problemy z rzadkim stolcem, biegunką, reumatyzmem.

Pijcie na zdrowie!


Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]


Autor: Sylwester Kłos Dietetyk i trener personalny

www.sports-med.pl

PoradniaSportsMed

http://www.znanylekarz.pl/sylwester-klos/dietetyk/gdansk