NALEŚNIKI Z PYŁKIEM KWIATOWYM

NALEŚNIKI Z PYŁKIEM KWIATOWYM

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki pyłku kwiatowego,
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki połączyć, pozostawić ciasto na 15 minut, żeby dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię rozgrzać. Posmarować cienko olejem rzepakowym.

Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne. Obrócić naleśnik. Po zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.

Po przestudzeniu naleśniki smarujemy przygotowaną konfiturą (według uznania). Przygotowane naleśniki można ponownie podsmażyć. Idealnym dopełnieniem będzie syrop klonowy, którym możemy polać naleśniki. Gotowe i smacznego!

PYŁEK KWIATOWY

Pyłek kwiatowy jest z całą pewnością jednym z najbardziej wartościowych i odżywczych produktów roślinnych. To oprócz miodu podstawowe źródło odżywiania pszczół. Jest cenionym pokarmem ze względu na swoje bardzo bogate wartości odżywcze. Jego zróżnicowany skład uzupełnia codzienną dietę w m.in. aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Pozyskany z najlepszych i najczystszych hodowli w kraju, charakteryzuje się najwyższą jakością i wysokimi parametrami żywieniowymi.

Drogocenne składniki, w które bogaty jest młody pyłek kwiatowy to:

  • węglowodany,
  • fruktozę i glukozę,
  • białko: aminokwasy egzogenne,
  • lipidy: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i fitosterole,
  • związki fenolowe, flawonoidy, kwasy fenolowe,
  • leukoantocyjany, katechiny,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,
  • witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B3,B6 oraz
  • biopierwiastki – makroelementy takie jak wapń, fosfor, magnez, potas
  • mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem.