MLEKO RYŻOWE. PLUSY I MINUSY.

Mleko ryżowe. Plusy i minusy.

Mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Na rynku jest ich spory wybór: zwolennicy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka na przykład mleko ryżowe. Sprawdźmy jego plusy i minusy.

Mleko ryżowe to popularna alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, lecz bardziej wodniste. To znakomity zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy oraz alergików i wegan. W sklepach znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. Możemy je także przygotować w domu, ale to w kolejnym artykule.

plusy-01    PLUSY:

  • Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie.
  • Nie zawiera laktozy ani kazeiny.
  • Jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 mleko-ryżowe2kubek mleka, ponadto obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem.
  • Produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.

plusy-02   MINUSY:

  • Nie zawiera wapnia ani błonnika (w oryginalnej postaci). Brak wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Aby zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie wybierając brązowy ryż zamiast białego.
  • Mleka ryżowego sklepowego nie powinni pić cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego, który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu, ponieważ zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
  • Mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans. Czytaj więc etykiety.
  • Mleko sklepowe może posiadać niedopuszczalną obecność arsenu, który może być rakotwórczy. Dlatego nie kupuj żadnego napoju ryżowego, ktróry miałby w sobie jego skład. Najzdrowszym rozwiązaniem jest własnoręczna, domowa produkcja mleka, gdzie masz pewność, że nie będzie tego szkodliwego czynnika.

SMAK:

Bardzo podobne w smaku do mleka krowiego. Podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie posiada dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.

ZASTOSOWANIE:

  • Najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach.
  • Może zastępować w ciastach i innych wypiekach,
    dobre do muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu).
  • Niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni.

Uwaga! można podawać mleko ryżowe dzieciom dopiero powyżej 4,5 lat. Radziłabym jednak podawać mleko domowej produkcji ze względu na zawartość arsenu w mleku sklepowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]