MAKARON CHOW MEIN Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I KREWETKAMI

MAKARON CHOW MEIN Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I KREWETKAMI

Makaron po chińsku z aromatycznymi warzywami oraz krewetkami… Prawda, że brzmi pięknie? To ekspresowe chińskie danie, do którego nie raz będziesz chciała wrócić. Jeśli skorzystasz z gotowej mieszanki warzywnej wykonasz je w ekspresowym czasie. Pysznie, szybko i zdrowo – połączenie idealne!

SKŁADNIKI:

  • paczka warzyw na patelnie 450 g (korzystałam z mieszanki Chira – dostępna w Lidlu),
  • krewetki indyjskie kidi 225 g (dostępne w Lidlu),
  • makaron Chow Mein (firmy House of Asia)
  • imbir,
  • ostry sos chili,
  • olej sezamowy,
  • olej sojowy bezglutenowy (polecam z firmy House of Asia).

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki rozmróź, umyj i wysusz. Przełóż je do miski, dodaj po 1 łyżeczce sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Odłóż na bok aby nieco przeszły. W między czasie usmaż warzywa na patelni z odrobiną oleju rzepakowego oraz ugotuj makaron. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję go ok. 5 minut. Jest pyszny i jędrny.

Sos: Olej sezamowy wymieszaj z sosem sojowym, odrobiną startego imbiru, ostrym sosem chili oraz cukrem.

Następnie rozgrzej łyżkę oleju sezamowego i smażyć krewetki (krótko ok. 2 minut).  Dodaj gotowy makaron i zalej sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!