ŁOSOŚ NA CUKINII I ZIELONYM PORZE – DAWKA OMEGA 3!

ŁOSOŚ NA CUKINII I ZIELONYM PORZE – DAWKA OMEGA 3!

Dzisiaj łosoś!  Mama ćwicząca i również karmiąca musi spożywać często zdrowe kwasy omega 3 i inne rozwojowe składniki.  Propozycja łososia jest dość lekka bo pieczone. Łosoś to ryba która posiada mnóstwo witamin i składników mineralnych.

ŁOSOŚ NA CUKINII I ZIELONYM PORZElista zakupów łosoś
1 porcja:
525 kcal
6,5 g błonnika
Składniki (na 2 porcje):

2 dzwonki łososia
duża marchew
cukinia
młody por
50 g schłodzonego masła
sól, pieprz

Bulion:
2 nóżki z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera (większy)
listek laurowy
płaskie pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1,75 l wody

Wykonanie:

Gotujemy bulion zalewając wodą sparzone nóżki, obrane warzywa, listek i przyprawy (ok. godziny na średnim ogniu bezprzykrycia)
Marchew i cukinię obieramy, kroimy w słupki. Por siekamy wraz z zieloną łodygą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 1,5 szklanki bulionu
Na to skrawamy masło, układamy łososia, lekko dociskamy i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową
Pieczemy w piekarniku na środowej półce w temperaturze 180*C około 30 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

 


Więcej przepisów znajdziesz na blogu Dietetyczki Marii Brzegowy Pozytywne Żywienielogo pozytywne