KURKUMA – HINDUSKIE ZDROWIE W PROSZKU!

KURKUMA – HINDUSKIE ZDROWIE W PROSZKU!

CZYM JEST KURKUMA?

Kurkuma to żółty barwnik wyizolowany z korzenia ostryżu długiego (Curcuma long). Była wykorzystywana jako przyprawa już w starożytności. Obecnie jest bardzo popularna. Używa niemal przez ¼ światowej populacji. W Indiach jej roczna produkcja wynosi aż 500.000 ton!

W przeszłości oraz teraz stosowana również w medycynie jako składnik leków. Zawiera szereg związków bioaktywnych zwanych kurkuminoidami, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości. Najważniejszy z nich to kurkumina.

ZASTOSOWANIE 

Możesz używać jej do różnego rodzaju potraw m.in:

  • ryżu,
  • kurczaka,
  • makaronów,
  • warzyw,
  • sałatek,
  • zup itp.

Doskonale smakuje jako mieszanka, gdzie kurkuma stanowi ok 20 %. Nadaje aromatyczny smak oraz intensywną, żółta barwę wszystkim potrawą.

Nie obawiaj się symbolu E100 – to właśnie kurkuma. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako naturalny barwnik oraz składnik niektórych kosmetyków.

DLACZEGO WARTO WPROWADZIĆ JĄ DO MENU? 

Lista zalet jest długa:

  • jest nisko toksyczna. Dzienna dawka to ok. 1 łyżeczka dziennie.
  • działa przeciwnowotworowo – hamuje rozwój komórek nowotworowych i wspomaga ich apoptozę (naturalna śmierć). Badania wykazują, że Hindusi, których dieta jest bogata m.in. kurkumę rzadziej chorują na nowotwory.
  • działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo – wspomaga gojenie się ran.
  • jest antyoksydentem (opóźnia procesy starzenia), a w połączeniu z pieprzem lub papryką znacznie zwiększa swoją przyswajalność.
  • chroni przed toksynami i mutagenami w pożywieniu.
  • działa neuroochronnie – wspomaga leczenie choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, chroni przed utratą pamięci związaną ze starzeniem się.
  • wykazuje pozytywne działanie w chorobach autoimmunologicznych i alergiach – działa immunosupresyjne poprzez hamowanie namnażania się limfocytów.
  • poprawia pracę układu pokarmowego – ma właściwości żółciopędne, przyspiesza przemianę materii,
  • jest pomocna w leczeniu niepłodności – ułatwia erekcję.

Odrobina kurkumy każdego dnia przyniesie same plusy nie tylko wizualne i smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Warto zaopatrzyć się tę niezwykłą przyprawę i czerpać z tego same korzyści.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Źródła:
T. Deptuła, B. Gruber, Adam Krówczyński, Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie
w terapii przeciwnowotworowej i chemoochronnej, Postępy Fitoterapii 3/2014
A.Rotarska, (Nie)zwykła kurkuma, BIO od kuchni| BIOLETYN 15/I/2015
S. Przybylska, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420

Autorką artykułu jest Dietetyk Martyna Plyszka