KURCZAK OSTRO-SŁODKI Z MANGO

Uwielbiam połączenia ostrego smaku ze słodkim. Jeśli Wy także lubicie takie kompozycje ten przepis powinien być strzałem w dziesiątkę! Ostra papryka, egzotyczny, słodki smak mango i delikatny kurczak. Mniam… Zaczynamy?

SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 średnie mango,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pietruszka,
  • 100 g ryżu.

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i obtocz w mące ziemniaczaną ze wszystkich stron. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i smaż kawałki kurczaka.

Gdy kurczak zmięknie, dodaj pokrojone w kosteczkę mango, paprykę pokrojoną w paseczki oraz drobno posiekane chili (w zastępstwie może być też pół łyżeczki chili w proszku). Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Kosztujemy i doprawiamy wedle uznania.

Na talerzu formujemy gniazdko z ryżu, wykładamy kurczaka z warzywami i całość posypujemy pietruszką. Smacznego!