KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z ŻURAWINĄ

Kruche, maślane i wyjątkowo smaczne. Idealny, zdrowszy zamiennik dla ciastek z mąki pszennej. Oto przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z żurawiną.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (2 x 250 ml),
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (250 ml),
  • 200 g miękkiego masła,
  • żurawina (150g)
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 2 szczypty soli,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę orkiszowa łączymy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól i wymieszamy. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy syrop klonowy, żółtko, wanilię i miksujemy. Masę łączymy z mąkę i solą, a następnie wyrabiamy mikserem, by składniki się połączyły. Dodajemy całą paczkę żurawiny (150 g). Dzielimy ciasto na dwie części. Owijamy każda część folią spożywczą i odstawiamy na 20 min. do lodówki. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy pierwszą część ciasta, rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka układamy na blasze. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Piekarnik  rozgrzewamy do 180 ºC (z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 12 min. do momentu, aż ciasteczka się zarumienią.

Tak przygotowane ciasteczka możemy przetrzymywać w słoiku do tygodnia czasu. Smacznego!

KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z ŻURAWINĄ