KOTLETY Z KASZĄ BULGUR I CZERWONĄ SOCZEWICĄ

KOTLETY Z KASZĄ BULGUR I CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Kasza bulgur to samo zdrowie! Ta arabska pszenica posiada niski indeks glikemiczny. Bulgur posiada również niewielką zawartość tłuszczów i znaczną ilość białka (12,5 g). Spożywanie jej ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego jak i całego naszego metabolizmu. Dzięki bardzo dużej zawartości błonnika skutecznie redukuje wzdęcia oraz zaparcia, a także zapobiega nowotworom np. systemu trawiennego.

SKŁADNIKI:

  • 200 g kaszy bulgur,
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka sproszkowanego czerwonego buraka (np. Zdrowe Pola)
  • pieprz i sól,
  • olej rzepakowy.

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę  bulgur oraz soczewicę gotujemy (osobno) do miękkości  w osolonej wodzie. Mieszamy wszystkie składniki w miseczce. Wbijamy do masy 1 jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ostrą papryką sproszkowanym burakiem oraz 1 ząbkiem sprasowanego czosnku. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy do przyrumienienia na oleju rzepakowym. Kotleciki idealnie komponują się ze świeżą sałatą i gęstym jogurtem greckim (z odrobiną soku z cytryny). Mniam! Palce lizać! Koniecznie spróbujcie i napiszcie mi jak Wam smakowały.

KOTLETY Z KASZĄ BULGUR I CZERWONĄ SOCZEWICĄ