KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Jeśli znudziły ci się poczciwe mielone i chcesz odkrywać nowe smaki to te kotleciki powinny być strzałem w dziesiątkę! Przedstawiam Ci kotlety z czerwonej soczewicy z lekką nutką wedyjskiej przyprawy garam masala. Zaczynamy? Będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • pół małego ząbka czosnku,
  • 5 łyżek mąki,
  • pół łyżeczki przyprawy wedyjskiej garam masala,
  • pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki,
  • sól
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę zalej 1,5 szklanką wody i gotuj, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli. Jeśli po ugotowaniu soczewicy w garnku pozostało trochę wody – wylewamy ją. Marchewkę oraz czosnek zetrzyj na tarce a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Dodaj przyprawy (garam masala, czerwoną paprykę, pieprz) lekko posól. Dodaj do ugotowanej soczewicy i połącz składniki. Formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Kotleciki  smaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do zarumienienia. Smacznego!

Kotlety świetnie smakują z mizerią lub buraczkami!

KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY