KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTRO

KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTRO

Co powicie na kotlety z czerwonej fasoli na ostro? Połączenie smaków kuchni meksykańskiej z domieszką Peru. Polecam wszystkim, którym znudziły się nasze tradycyjne kotlety mielone.

SKŁADNIKI:

  • Puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydza z groszkiem i papryką,
  • pół pęczka pietruszki,
  • mąka kukurydziana,
  • przyprawa garam masala,
  • sól,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • pasta z pikantnej ostrej papryki np. Rocoto (Casa del Sur) ,
  • olej rzepakowy.

PRZYGOTOWANIE:

Całą puszkę fasoli czerwonej zblendować z pietruszką, ząbkiem czosnku i połową puszki z kukurydzą, groszkiem i papryką. Masę przełożyć do miseczki. Dodać  pozostałą zawartość puszki z kukurydzą. Lekko posolić i doprawić odrobiną przyprawy garam masala. Aby kotlety były ostre, koniecznie dodajcie do masy pastę z papryki Rocoto. Uwaga! To bardzo ostra pasta i wystarczy dosłownie odrobina na czubeczku łyżeczki od herbaty. Masę należy zagęścić mąką kukurydzianą.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Kładziemy łyżką placki i formujemy w kształt kotlecika. Smażymy do zrumienienia po obu stronach. Idealnie komponują się ze świeżym chrupiącym pieczywem i buraczkami.

Gotowe i smacznego!

O PAPRYCE ROCOTTO

Jest to papryka pochodząca z Peru. Wyglądem przypomina gruszkę „Pera” lub jabłko „Manzana”. Rocoto lubi chłodniejszy klimat, występuje w Andach na wysokości 3000 mnpm, gdzie wytrzymuje duże spadki temperatur.  Podkreśli smak sosów i sals. Znakomita przyprawa do dań mięsnych i warzywnych.

KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTROKOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI NA OSTRO