KOTLECIKI WARZYWNE Z ODZYSKU

KOTLECIKI WARZYWNE Z ODZYSKU

Gotując rosół z pewnością nie raz zastanawiałaś się co można zrobić z warzywami pozyskanymi z wywaru. Najprostszym sposobem aby wyczarować z nich danie jest oczywiście sałatka jarzynowa… Ja natomiast namawiam Cię abyś spróbowała kotlecików warzywnych z lekką nutką orientalną. Oto czego będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

  • 1 duża marchew,
  • 2 małe pietruszki,
  • pół małego selera,
  • kawałek pora,
  • przyprawa garam masala,
  • czosnek,
  • papryka ostra (w proszku),
  • bułka tarta,
  • kurkuma,
  • 1 jajko,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Dzięki temu daniu zgodnie z przysłowiem – „upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu”. Otrzymasz sycącą zupę – rosół, a z pozostałych warzyw usmażysz pyszne, warzywne kotleciki. Ugotowane warzywa lekko zblenduj. Pozostaw jednak większe kawałki warzyw. Nie chcemy osiągnąć konsystencji papki. Do masy wbij jajko. Następnie masę należy zagęścić bułką tartą. Dopraw masę przyprawą garam masala, która nada kotletom orientalnego smaku (1/2 łyżeczki). Dodaj czosnek granulowany, ostrą paprykę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem (według znania)

Uformuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do zarumienienia. Prawda jakie to proste?

Kotleciki idealnie dopełni kasza gryczana oraz sos jogurtowo-czosnkowy. Pamiętaj także o surówce. Smacznego!

Podobne artykuły