KOTLECIKI WARZYWNE Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLKĄ ADZUKI.

Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną i fasolą adzuki.


skladniki

  • 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 1 puszka fasolki adzuki
  • 1 cukinia/kabaczek (startej na tarce na grubych oczkach)
  •  ½ cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 papryka (pokrojona w kostkę)
  • pęczek koperku
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia (lub inny olej)

 

przygotowanie

Kaszę jaglaną kilka razy przepłukać zimną wodą (aż woda przestanie być mętna, inny dobry sposób na pozbycie się goryczki to jej prażenie na patelni- tak długo aż kuchnię wypełni orzechowy zapach).

Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę (powinny się robić kratery jak przy gotowaniu ryżu). Odstawić do ostygnięcia.

Warzywa przygotować zgodnie z opisem powyżej i połączyć z kaszą. Dodać odsączoną fasolkę i wszystkie przyprawy (dodawanie bułki tartej nie jest konieczne, kotleciki równie dobrze lepią się bez niej, są delikatniejsze).

Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Lepić kotleciki dowolnej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 


Przepis od ptysiumietowy.blogspot.com