KOKOSOWE PTASIE MLECZKO Z CHIA

KOKOSOWE PTASIE MLECZKO Z CHIA

Ptasie mleczko to niewątpliwie jeden z bardziej pożądanych słodkich rarytasów. Osobiście uwielbiam tą delikatną piankę oblaną mleczną czekoladą! Niestety jeśli chcemy dbać o linię nie powinniśmy sięgać po nią zbyt często. Czy można zatem stworzyć pyszny i zarazem zdrowy zamiennik? Uważam, że „Ptasie Mleczko z chia” będzie satysfakcjonującą odpowiedzią na zadane pytanie. Spróbujcie!

Warstwa czekoladowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • odrobina cynamonu,
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki agaru

Warstwa biała:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
  • 100 ml mleka owsianego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotuj dwa małe garnki. Rozpoczniemy od przygotowania warstwy czekoladowej. Do garnka wlej mleko kokosowe i podgrzewaj. Po kolei umieszczaj wszystkie składniki (oprócz agaru). Mieszaj starannie za pomocą trzepaczki. Gdy masa się zagotuje, dodaj agar i bardzo dokładnie mieszaj. Całość gotuj jeszcze ok. 2-3 min.

Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej na dno 1/2 czekoladowej masy i rozprowadź równomiernie po całym dnie. Odstaw blaszkę na 2 minuty do lodówki.

Teraz pora na warstwę białą. Postępuj identycznie jak z warstwą czekoladową. Wylej ją na czekoladowe dno i równomiernie rozprowadź po całości. Odstaw blaszkę na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wylej ostatnią czekoladową warstwę, która będzie stanowić wierzch ptasiego mleczka. Zakryj blaszkę aluminiową folią i odstaw  na ok 3 godziny do lodówki. Przed krojeniem radzę wstawić ptasie mleczko na 20 minut do zamrażarki. Zdecydowanie łatwiej je pokroić a kostki są równiutkie.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

kokosowe ptasie mleczko


Bardzo dziękuję Inie Rybaczyk z True Taste Hunters za wyjątkowo smaczną inspirację. true taste hunters - kuchnia wegańska