KAROB – ZDROWA ALTERNATYWA DLA MIŁOŚNIKÓW CZEKOLADY

KAROB – ZDROWA ALTERNATYWA DLA MIŁOŚNIKÓW CZEKOLADY

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez czekolady, która bardzo często poprawia nam humor i wiąże się z poczuciem szczęścia. Jest zdrowsza alternatywa! Karob.

Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które niestety ma właściwości alergizujące. Ponadto składnikami naturalnymi występującymi w kakao są m.in.: kofeina i teobromina – stymulanty metaboliczne, które są przyczyną nerwowości, nadpobudliwości, przyśpieszenia oraz zaburzenia pracy serca, a także nadmiernego wzrostu ciśnienia krwi.
Kofeina zawarta w kakao działa również zbyt moczopędnie, co powoduje utratę wapnia i wielu witamin. Zakłóca także pracę enzymów odpowiedzialnych za produkcję energii, co wpływa na jej obniżenie. Ponadto obecny w kakao kwas szczawiowy blokuje prawidłowe wchłanianie wapnia – to może się przyczyniać do trudności w utrzymaniu prawidłowego stanu uzębienia oraz problemów z układem kostnym (osteoporoza, osteopenia). Nie bez znaczenia są także zanieczyszczenia występujące w kakao. Badania naukowe wykazały, że w ziarnie kakaowca mogą znajdować się duże ilości aflatoksyn, które są rakotwórczym (nowotwory wątroby) metabolitem wytwarzanym przez pleśnie. Jest jednak zdrowa alternatywa dla powszechnego kako – KAROB.

KAROB – CO TO JEST?

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie zawiera wyżej wymienionych szkodliwych składników obecnych w kakao. Jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych:

  • reguluje pracę jelitkarob2
  • nie wywołuje alergii
  • poprawia trawienie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi ( cholesterol całkowity oraz LDL)
  • działa jako przeciwutleniacz (może pomóc w profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie
  • może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych (taniny)
  • zawiera substancję czynną, która jest skuteczna w leczeniu astmy
  • ma właściwości wykrztuśnie i polecany jest palaczom- po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc
  •  nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi
  • zawiera witaminę E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości
  • garbniki karobu zawierają kwas galusowy- działanie przeciwbólowe, antyalergiczne i antybakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptyczne-hamują rozwój bakterii w organizmie
  • jest bogaty w wapń i fosfor- wykorzystywany w walce z osteoporozą
  • w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu

JAK KAROB WYPADA NA TLE CZEKOLADY?
W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez, potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka.

GDZIE GO KUPIĆ?
Bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Asortyment jest duży, dostępne są zarówno gotowe produkty zawierające go w swoim składzie, jak również czysty proszek, który można używać do domowych deserów i wypieków. Przydatny jest także do tradycyjnych czekoladowych przepisów, w których zamiast kakao odmierzamy równoważną ilość karobu. Co więcej produkt ten, w przeciwieństwie do kakao ma naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

karob2

 


Autor artykułu:

EFEKT Centrum Dietetyczne. Gdańsk, Gdynia, Sopot
www.efektcentrum.pl
www.fb.com/Efekt.Centrum