KARMIĄCA MAMA I JEJ DIETA

KARMIĄCA MAMA I JEJ DIETA

Karmiąca mama to taki sam człowiek, jak pozostali żyjący na tej planecie. Z tego też powodu dieta kobiety karmiącej powinna opierać się na zdrowym i dobrze zbilansowanym jadłospisie. Drogie mamy, puśćcie w niepamięć porady babć, ciotek i koleżanek, które usilnie przekonują Was do eliminacji wielu produktów z Waszego menu – a wszystko oczywiście w imię Twojego dobra oraz dobra dziecka. Skład mleka, który produkowany jest przez mamę nie ulega zmianie, nawet w przypadku, kiedy podaż składników odżywczych w diecie kobiety jest ograniczona [1] Z tego też względu to, co spożywa mama w okresie laktacji, wywiera wpływ głównie na jej zdrowie i samopoczucie, a nie na skład wyprodukowanego przez nią mleka. Dlatego też bardzo ważne jest to, aby jadłospis karmiącej mamy był jak najbardziej różnorodny i zbilansowany.

ZAPAMIĘTAJ:

  1.  W czasie sześciu pierwszych miesięcy laktacji wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne o 500 kcal/ dobę [2], natomiast w kolejnym półroczu jest to 400 kcal/dobę [3]
  2. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie muszą zapobiegawczo eliminować produktów potencjalnie alergizujących, w obawie przed wystąpieniem alergii u dziecka (unika się wyłącznie tych produktów, które stanowią alergen dla kobiety karmiącej) [4]
  3. W diecie karmiącej mamy nie powinno zabraknąć produktów, które są źródłem:
    węglowodanów złożonych, znajdziemy je min. w kaszach, pieczywie razowym, makaronach pełnoziarnistych, ryżu, warzywach
    „zdrowego” tłuszczu, który można znaleźć w takich produktach jak olej słonecznikowy, oliwa, orzechy, ryby morskie, nasiona
    białka – pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, jaja, ryby, produkty mleczne, jak i białko pochodzenia roślinnego tj. nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, warzywa i owoce
    witamin i składników mineralnych, które występują w produktach zbożowych, mlecznych, mięsie, rybach, jajach, warzywach i owocach[1]
  4. Kobieta karmiąca powinna wypijać codziennie około 3 litry płynów, co zaowocuje produkcją odpowiedniej ilości mleka [2]
  5. Nie stosuj ziołowych mieszanek mających wspomóc laktację, ponieważ brak jest wiarygodnych badań naukowych, które potwierdzałyby ich laktogenne działanie [1]
  6. Słód jęczmienny jest dobrze opisanym, naturalnym składnikiem o laktogennym działaniu i został ujęty, jako przydatny składnik w żywieniu kobiet, które mają problemy laktacyjne[1]
  7. Alkohol przenika do mleka matki, dlatego w okresie karmienia piersią powinnaś z niego zrezygnować[5]
  8. W wielu badaniach został udowodniony negatywny wpływ nikotyny na laktację, dlatego lepiej unikać palenia papierosów w okresie karmienia piersią – nikotyna zmniejsza dzienną produkcję mleka o około 250-300 ml[1]
  9. Jeżeli jesteś fanką kawy, musisz pamiętać aby dzienne spożycie kofeiny nie było większe niż 300 mg ( co odpowiada 3 filiżankom kawy lub 6 filiżankom herbaty)[1]
  10. Zainteresuj się suplementacją dla kobiet karmiących, która często jest nieodzownym elementem diety, w przypadkach, gdy zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na dany składnik wraz z pokarmem jest niemożliwe. Zwróć uwagę na: wapń ( 1000-1300 mg wapnia dziennie), witaminę D3 (800-1000 IU dziennie), kwasy tłuszczowe DHA (200 mg dziennie, w przypadku małego spożycia ryb nawet 400-600 mg DHA dziennie)[1]

Podsumowując, jeżeli przed ciążą i w trakcie ciąży stosowałaś zdrową, zbilansowaną dietę, unikałaś żywności typu „fast food”, żywności przetworzonej z dużą ilością konserwantów, sztucznych barwników nie musisz dokonywać rewolucji w swoim żywieniu. Pamiętaj wyłącznie o kilku ww. wskazówkach, a na pewno Ty i Twoje maleństwo będziecie cieszyć się zdrowiem. Jeśli natomiast Twój sposób żywienia przed ciążą i w trakcie jej trwania nie opierał się na różnorodności i zasadach „zdrowego” żywienia, musisz to jak najszybciej zmienić, w trosce o siebie i swoje dziecko.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Źródła:
[1]. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń. Żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy Medyczne Pediatria, 2013 T.lO; 265-279
[2]. Jarosz M (red). Normy Żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, IŻŻ, 2012
[3]. Reader D, Franz MJ. Lactation, Diabetes, and Nutrition Recommendations, Current Diabetes Reports, 2004;4:370-376
[4]. Host A, Halken S, Muraro A i wsp. Dietary prevention of allergic diseases in infants and small children. Pediatr Allergy Immunol 2008;19:1-4
[5]. Pilar C, Joy N. Dietary guidelines for the breast-feeding woman. Public Health Nutrition: 4(6A), 1357-1362

 


zdj-do-artykulumgr Katarzyna Rajewska – absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku dietetyka. Na co dzień pracuje w miejskim żłobku, gdzie odpowiada za jakość żywienia maluchów. Jest również Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Z miłości do zdrowego żywienia oraz szerzenia swojej pasji do gotowania prowadzi blog makelifehealthier.blogspot.com, do którego odwiedzin serdecznie zaprasza.