JAGLANY BEZGLUTENOWY SERNIK Z OWOCAMI

JAGLANY BEZGLUTENOWY SERNIK Z OWOCAMI

Bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej na zimno z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%)
  • 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • ew. łyżka, dwie soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • kilka łyżek (ok.7-8) stewii lub ksylitolu
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • wiśnie 200g
  • truskawki 300g

PRZYGOTOWANIE :
Kaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksujac przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki i wydrylowane wiśnie na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3h.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

sernik

 


Przepis otrzymany dzięki:

EFEKT Centrum Dietetyczne. Gdańsk, Gdynia, Sopot
www.efektcentrum.pl
www.fb.com/Efekt.Centrum

Podobne artykuły