HAMBURGERY W WEGE STYLU

HAMBURGERY W WEGE STYLU
Kotlety:
- 4 małe buraczki
- cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej
- czerwona cebula
- 2 albo 3 ząbki czosnku
- pół szklanki mąki
- sól, pieprz, oregano
- słonecznik (opcjonalnie)Weźcie dużą miskę, bo w niej będziecie umieszczać wszystkie składniki. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce, następnie drobno pokrójcie cebulę i wrzućcie do miski. W międzyczasie możecie ugotować kaszę jaglaną, która też należy do składników burgera. Dodajcie również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Oprócz tego dorzućcie sól, pieprz, oregano i uprażony wcześniej słonecznik. Jeżeli kotlety będą się rozpadać, dodajcie mąkę, bądź też jajko.Uformowane kotlety powinny piec się 40 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 10 minut dodajcie pokrojoną czerwona cebulę i przyprawione czosnkiem pomidory, żeby wydobyć z nich sok i aby nieco popękały.
Dodatki:
- 2 bułki (najlepiej pełnoziarniste),
- cebula,
- ser kozi,
- sałata lodowa,
- pomidory,
- sos pesto,
- ogórek kiszony,
- bazylia.
Bułki przekrawamy na pół. Spód bułek smarujemy obficie sosem pesto. Układamy kolejno: liść sałaty lodowej, kilka plasterków ogórka kiszonego, kotlet z buraka, 2 plastry pomidora, kilka plastrów sera koziego i cebulkę. Zamykamy hamburgera górą od bułki i dekorujemy liśćmi bazylii.
Smacznego!