GDY MLEKO SZKODZI MOJEMU DZIECKU!

GDY MLEKO SZKODZI MOJEMU DZIECKU!

Alergie pokarmowe stają się coraz powszechniejszym zjawiskiem wśród dzieci. Do najczęstszych alergenów należy białko mleka krowiego (BMK).
Wyróżnia się dwie frakcje białek: kazeinowe i serwatkowe. Te pierwsze zawierają alergeny termostabilne. Oznacza to, że nie tracą swoich właściwości uczulających po obróbce technologicznej. Te drugie natomiast są zawierają bardzo silne alergeny, które uczulają nawet do 80% chorych.

Reakcje alergiczne mogą być natychmiastowe (zaraz po spożyciu) i późne (24-48h po pożyciu). Do objawów wczesnych należą:

  • zaczerwienienie skóry,
  • obrzęk twarzy oraz ust, powiek;
  • pokrzywka,
  • trudności w oddychaniu,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Późne objawy to:

  • wymioty,
  • biegunka,
  • ciężkie ulewanie,
  • nasilone kolki jelitowe,
  • przewlekły kaszel,
  • „cieknący nos”,
  • świszczący oddech.

W każdym przypadku wystąpienia objawów po spożyciu mleka i jego produktów należy zgłosić się do lekarza w celu diagnostyki alergii.
Często objawy mogą ujawniać się też po spożyciu innych rodzajów mleka (ssaków) lub nawet po spożyciu wołowiny czy cielęciny. Nazywamy to reakcją krzyżową. Jednak nie jest wskazane eliminowanie ich diety w przypadkach lekkich postaci alergii.

CO POWINNAM ZROBIĆ KIEDY PODEJRZEWAM ALERGIĘ BMK?

Trzeba wprowadzić dietę eliminacyjną na 2-6 tygodni, również u kobiet karmiących piersią. Gdy dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym powinno się wprowadzić mieszanki o dużym stopniu hydrolizy w celu diagnostyki alergii. W przypadku nieustępowania objawów należy szukać kolejnego źródła alergenów, a mleko i produkty mleczne stopniowo wprowadzać do diety.

MOJE DZIECKO MA ALERGIĘ. CO TERAZ?

Należy wprowadzić dietę eliminacyjną na okres minimum 6 m-cy lub do 9.-12 r.ż. W przypadku nieustąpienia objawów po wprowadzeniu diet bezmlecznej trzeba wprowadzić mieszankę elementarną (zawierającą wolne aminokwasy). Wszystkie zmiany w leczeniu powinny być pod ścisłym nadzorem lekarza.

Trzeba pamiętać o tym, że każda zmiana w diecie powinna być bezpieczna dla dziecka i matki oraz powinna zapewniać odpowiednie pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze, witaminy i minerały zwłaszcza na białko, wapń i witaminę D.

Odpowiednia edukacja rodziców czy opiekunów dziecka oraz znajomość objawów pozwoli zapobiec niebezpiecznym dla zdrowa i życia konsekwencjom alergii pokarmowej.

Źródła:
A.Krauze, Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne, Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 12-16
Teresa Małaczyńska, Leczenie dietetyczne dzieci z alergią
na białka mleka krowiego, Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 24-34

 


Autorką artykułu jest Dietetyk Martyna Plyszka