FRYTKI INACZEJ, CZYLI Z BATATÓW

FRYTKI INACZEJ, CZYLI Z BATATÓW
Wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż ziemniaka.
Bataty są bogate w
- witaminę A, C, K, PP, witaminy z grupy B;
- zawierają minerały takie jak: wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, sód, cynk, żelazo czy selen
- w 100 gramach mają 86 kcal
- zawierają beta karoten
- są ważne dla zdrowie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy
- 2 duże bataty
- sól, pieprz
- tymianek lub rozmaryn,
Sprawdzą się też inne przyprawy w proszku jak słodka i ostra papryka, cynamon, kurkuma, kumin, kolendra.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż na „frytki”. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą i posypać posiekanymi listkami ziół.
Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut (można sprawdzić widelcem.
Smacznego !
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:
[wysija_form id=”1″]
Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.
Przepis od Fit & Run (Facebook)
Fit & Run (Instagram)