FRANCUSKIE ZAWIJASKI Z SEREM I SZYNKĄ

Francuskie zawijaski z serem i szynką idealnie sprawdzą się jako okolicznościowa przekąska na Sylwestra czy wszelkie przyjęcia. Małe, kruche i niezwykle smaczne danie!

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie,
  • szynka gotowana – 10 dkg (najlepiej w plastrach),
  • ser żółty – 10 dkg (najlepiej w plastrach),
  • passata pomidorowa – 1/2 szklanki,
  • przyprawy: tymianek/ oregano/czosnek/ zioła prowansalskie/bazylia,
  • czosnek granulowany,
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220st. C. Przygotuj sos pomidorowy. Do niewielkiego naczynia przelej 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Dopraw sos przyprawami które lubisz. Dobrze sprawdzi się oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Rozwiń ciasto francuskie. Posmaruj je przyprawionym sosem pomidorowym. Rozłóż na całości plastry sera. Oprósz je ziołami porowansalskimi lub oregano oraz czosnkiem granulowanym. Teraz kolej na plastry szynki. Tak ułożone warstwy zacznij zwijać wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Roladę kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy zawijaski (na płasko). Pamiętaj aby nie układać zawijasków zbyt blisko siebie, ponieważ w trakcie pieczenia powiększą swoją objętość i mogą się skleić. Zapiekamy przekąskę aż do zarumienienia przez 15 minut. Gotowe! Świetnie smakują na gorąco i na zimno. Smacznego!