FILET Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM

FILET Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM

skladniki

ŁOSOŚ:

  • 2 świeże filety z łososia, ok. 200 g, bez skóry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do posmarowania blachy
  • sól morska
  • opcjonalnie: zioła (tymianek i koperek)

SZPINAK:

  • ok. 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku (pokrojonego w cieniutkie plasterki lub posiekanego)
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok. 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

KALORYCZNOŚĆ:

1 porcja: 590 kcal

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 100°C. Filety z łososia umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć w niej tymianek, na nim łososia, położyć po gałązce tymianku na filecie, przykryć folią spożywczą i piec ok. 20-25 minut. Szpinak umyć i usunąć łodyżki. do garnka wlać oliwę, dodać czosnek, lekko zeszklić. dodać pokrojone pomidorki, szpinak, dobrze wymieszać. doprawić solą, pieprzem i cytryną. gotować przez chwilę (ok. 1 minuty), ciągle mieszając, aż szpinak będzie gorący. Upieczonego łososia wyjąć z piekarnika usunąć folię, polać rozgrzanym, spienionym masłem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. posypać koperkiem. Serwować ze szpinakiem. jeżeli danie ma być dietetyczne, zastąpić masło kilkoma kroplami oliwy i cytryny.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

Filet-z-łososia-ze-szpinakiem