DOMOWE BATONIKI BOUNTY

DOMOWE BATONIKI BOUNTY

Przepis na domowe kokosowe batoniki bounty.

skladniki

  • 2 ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • ¼ szklanki + 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki kakao

przygotowanie

Zmiksuj na gładką masę 2 szklanki wiórków kokosowych, powinna być konzystencja masła/pasty. Przełóż do miski i dodaj pozostałą część wiórków (1/2 szklanki), dodaj 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę nakładaj na dłoń i formuj batoniki (długości 3-4 palców) lub kuleczki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe batoniki włóż na minimum 30 minut do lodówki (można także na całą noc).

Przygotuj masę czekoladową: Połącz rozpuszczony olej kokosowy (1/2 szklanki), kakao (1/2 szklanki) i syrop klonowy (1/4 szklanki). W gotowej masie czekoladowej zamaczaj batoniki (możesz użyć do tego np. widelca) i odkładaj spowrotem na tą samą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Oblane czekoladą batoniki włóż na około 5 minut do lodówki (tak by masa zastygła). Wyjmij batoniki przynajmniej na 5-10 minut przed ich jedzeniem z lodówki.

Jeśli zostanie Ci masa czekoladowa użyj jej do np. polania ulubionych ciasteczek…ja polałam nią ciastka ryżowe. Możesz także zostawić w lodówce i w razie konieczności użycia jako masy ponownie rozpuścić.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

ptysie


Przepis od ptysiumietowy.blogspot.com